Zeventien nieuwe soorten op de wildplukwijzer

Ook Slowfood Haarlem heeft de wildplukwijzer ontdekt. Zij voegden zeventien nieuwe soorten toe aan de wildplukwijzer. Gelukkig komen ze niet alleen in Haarlem voor. Dus zet ze, ook in jouw berm of stadspark, op de wildplukwijzer. Met deze nieuwe zeventien komt de stand op 82 wildpluksoorten.

De nieuwe soorten:

Bijvoet
Duizendblad
Ganzenvoet
Muskuskaasjeskruid
Slangenkruid
Kamille
Klaproos
Klein hoefblad
Grote Klis
Witte Mosterd
Hondsdraf
Smalle weegbree
Smeerwortel
Teunisbloem
Smalle Wikke
Egelantier
Veldzuring

Het Grote Wildplukboek

Toen meneer eens met de uitgever van ‘Over Worst‘ over één van meneers zijprojectjes, de wildplukwijzer, babbelde sprak die onmiddellijk de woorden: “zit daar geen boek in?” De man verstaat zijn vak, zo veel is duidelijk. En jawel, het boek die hij wist dat erin zat is eindelijk hier: Het Grote Wildplukboek door de Wizard of Wildpluk Edwin Florès van Casa Foresta. Niet uitgegeven door meneers uitgever overigens, dus zo goed verstaat die zijn vak blijkbaar ook weer niet.

Het Grote Wildplukboek – Eten uit de Natuur is niet het eerste boek over wildplukken. Meneer heeft er nog zeker vier in de kast staan. Maar het wordt wel in de markt gezet als Het Boek, zo als dat ook met Florès eerder Paddenstoelenboek gebeurde. Marketingtechnisch slim, maar ook, laten we wel zijn, met reden. Meneer telde maar liefst honderdvijfenfuckingnegentig lemmas. Dat zijn er meer dan uit al meneers andere wildplukboeken bij elkaar. Deze enorme hoeveelheid wildpluksoorten zijn opgedeeld in zes groepen: planten (denk aan paardenbloemen, grote klis of daslook), bessen en vruchten (dauwbraam, Japanse wijnbes), noten (walnoot, hazelnoot) en een aantal categorieën die dit boek niet alleen qua omvang maar ook wat inhoud betreft uniek maakt: zeewieren (Zee-eik! Suikerwier!) en naaldbomen (Douglasspar, Taxusbes (alleen de bes!). Je krijgt er bovendien Florès vorige boek gratis bij in de vorm van een hoofdstuk over paddenstoelen dat in grote lijnen overeen komt met zijn vorige uitgave. Nice. Elk lemma geeft de kenmerken van de plant of vrucht, waar en wanneer je het kunt vinden, en het culinair gebruik zowel als de vermeende heilzame werking, steeds mooi voorzichtig geformuleerd als ‘… dit wordt aan deze plant toegeschreven’. Wildplukken doe je ook volgens Edwin Florès vooral omdat het lekker is, niet om er gezonder van te worden. Elk lemma is uiteraard ook voorzien van een foto. Dat hadden er wat meneer betreft wel meer mogen zijn. Nu lijken ze vaak meer op fotografische aantrekkelijkheid dan op determinatiepotentie gekozen te zijn. In geval van daslook zijn zelfs alleen de wortelen gefotografeerd, ga met zo’n foto maar eens op zoek in het stadspark. Zo ontkom je toch niet aan het meesjouwen van een of meerdere veldgidsen, naast Het Grote Wildplukboek.

Het boek wordt ingeluid en afgesloten door niemand minder dan Jonnie Boer, van De Librije. Hij geeft een aantal breed inzetbare en makkelijk in de eigen keuken uit te voeren recepten voor de bereiding van je oogst: soep, olie, azijn, zout, boter en dergelijke.  Het boek is uiteraard in robuste hardcover uitgevoerd, met een rechttoerechtaan opmaak, en mooie foto’s.  Dit wildplukboek is, met recht, Hét Wildplukboek.

We plukken!

Het Grote Wildplukboek
Edwin Florès
Uitgeverij Bertram + De Leeuw
€24,95

Smakelijk Almere: 900 nieuwe plukplekken op de wildplukwijzer

Hoppatee. In één keer 900 nieuwe plukplekken op de wildplukwijzer. Uit Almere, van Almere, maar voor iedereen. Want deze vooruitstrevende gemeente heeft, dankzij de inspanningen de vereniging Buitenstad, de Koninklijke Nederlandse HeidemaatschappijAlmeerse Weelde en de Christelijke Agrarische Hogeschool, besloten al haar geregistreerd eetbaar noot- en vruchtbomen vrij te geven. Via de wildplukwijzer natuurlijk.

Die 900 zijn overigens maar het topje van de wildplukijsberg(sla). We hebben, voor het overzicht, het aantal plukplekken van één soort gereduceerd tot één of twee per straat. Als je ter plaatse om je heen kijkt zul je zien dat soms hele wijken vol staan met beukennoten of walnotenbomen. Welke gemeentes volgen? Sharing is caring.

De folders over Almere Buitenstad en de wildplukwijzer: de buitenpagina van de folder  en de binnenpagina.

Het totaal aantal plukplekken op de wildplukwijzer bedraagt bijna 2500.

 

 

Nieuwe functionaliteit op de Wildplukwijzer: ‘verwijder deze plukplek’

Nieuwe functionaliteit in de Wildplukwijzer: een deleteknop. Immers, soms klopt een plukplekvermelding gewoon niet. Hij staat om onduidelijke redenen voor de kust van Gana in het water, de boom is inmiddels gekapt of staat toch op privéterrein. Gewoon verwijderen (en eventueel een nieuwe, betere, plukplek aanmaken). De aanpassing werkt op de website, zowel als op de apps voor Android en Iphone. Met deze toevoeging wordt de wildplukwijzer nog accurater!

Het werkt heel eenvoudig, gewoon klikken:

Buitenstad.nl plaatst eetbaar groen op de wildplukwijzer

In het verleden is bij de aanleg van Almere ook veelvuldig eetbaar groen aangeplant en in kaart gebracht. De vereniging Buitenstad (buitenstad.nl), een overkoepelend organisatie van onder andere Almeerse groen instanties, de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, Almeerse Weelde de Christelijke Agrarische Hogeschool Almere en de Gemeente Almere is al enige tijd met studenten bezig groen te inventariseren in de Almerense parken. En toen ondekten ze de wildplukwijzer. De uitgelezen plek om deze informatie te delen. Medewerkers van Buitenstad zijn inmiddels de Almeerse plukplekken aan het plaatsen op de Wildplukwijzer. Leuk!

De Wildplukwijzer Iphone app komt eraan!

Leuk, die wildplukwijzer. En een groot succes, mede dankzij de handige app waarmee je op de fiets plukplekken kunt vinden en markeren. Een android app, welteverstaan, geen iphone. Tot verdriet van vele wildplukkers.

Dat moet anders.

De Wildplukwijzer zoekt dus naar een appbouwer met een hart voor de groene zaak  die een wildplukapp voor de Iphone wil ontwikkelen. Maar, om maar gelijk duidelijk te zijn: het mag geen duur geld kosten. Aan de site wordt niks verdiend, en dat is ook helemaal de bedoeling niet. Het is old-school socialistische shit. Eerlijk zullen we alles delen enzo.

Maar ach, wat moet je ook met geld? Kennis is macht! Dus in ruil voor een app komt meneer Wateetons graag persoonlijk bij jou of jullie een van zijn befaamde workshops worst maken geven. Of, als je dat al kunt (ha!), vegetariër bent (ha!) of liever in het thema wilt blijven bieden we, in samenwerking met koning wildpluk Casa Foresta, je graag een plek aan in een van zijn workshops Wilde planten en kruiden.

En dat wórdt anders. Weer zijn het de binken van Merlin Internet Services uit Harderwijk, verantwoordelijk voor de überleuke en handige supermarktworstgids app (voor android, jahaa), die te hulp schieten. Zij, helden, gaan per onmiddellijk aan de slag met wildplukwijzer app voor iOS.

Hij komt! Hij komt!