De wildplukwijzer is een web 2.0 initiatief. Dat betekent dat iedereen van harte wordt uitgenodigd om te plukken én de kaart te helpen vullen. Je hoeft zich niet op te geven, in te schrijven of langs de ballotage-commissie.
Een plukplek zoeken
Je kunt gewoon over de kaart scrollen. Door je muis op de plukplek te houden zie al je welke plant of vrucht op die plek te plukken valt. Als je er op klikt krijg je meer informatie over de plukplek, met een foto als die door de degene die de plukplek heeft toegevoegd gemaakt is. Via het menu kun je de kaart eenvoudig centreren op je eigen locatie of op een door jou opgegeven adres.
Misschien ben je vooral benieuwd naar de dichtstbijzijnde plukplek voor appel, walnotenboom of zoutmede? Via hetzelfde menu kun je specifiek op één soort zoeken, alle anderen worden dan weggelaten op de kaart. Ook handig: alleen plukplekken waar op dit moment wat te halen valt. Immers, in de lente zijn er weinig walnoten te vinden. Ook die functie is in het menu ingebouwd.
Een nieuwe plukplek toevoegen
Een nieuwe plukplek toevoegen is heel eenvoudig. Klik met de rechtermuisknop op de juiste plek, of kies plukplek toevoegen in het menu, en voer de informatie over de plek in. Je kunt ook een foto toevoegen. Staat de soort er niet tussen, kies dan Overig, dan zal wildplukbeheer er binnen een paar dagen een nieuwe soort van maken. Toevoegen via de gratis android app kan natuurlijk ook! Je kunt je plukplek in dezelfde sessie nog verwijderen of wijzigen, maar als hij eenmaal is opgeslagen niet meer.
Een plukplek verwijderen
Soms klopt een plukplekvermelding niet. De boom is inmiddels gekapt of staat toch op privéterrein. Gewoon verwijderen (en eventueel een nieuwe, betere, plukplek aanmaken).
Mobiel
Download de android app of iphone app en zoek en markeer ook plukplekken on the road.
Spelregels
Er zijn wel een paar spelregels. De belangrijkste spelregel is dat wildplukken formeel helemaal niet mag. Het valt onder de stroperij. In de praktijk gebeurt het echter niet snel dat je wordt beboet voor een handje bramen of hazelnoten. Vraag bij twijfel toestemming aan de eigenaar of beheerder van de grond. Veel grondbezitters staan er niet afwijzend tegenover. Staatsbosbeheer vindt het bijvoorbeeld prima dat je een handje paddenstoelen meeneemt voor eigen gebruik. Ook de boswachter van Arnhem wil juist graag dat zijn stadsparken geconsumeerd worden. En onlangs heeft de gemeente Almere alle locaties van haar eetbaar groen vrijgegeven, via de wildplukwijzer. Dus, denk vooral aan de mensen (en dieren) die na je komen, en de fruitboom of struik zelf, die zo hard werkt voor zijn nakomelingen. Pluk met mate. Wat betreft het plaatsen van plekken op de wildplukwijzer ligt de verantwoordelijkheid bij de plaatser zelf. Liever niet, des Jantjes, pruimen uit de tuin van de buren aanwijzen. Ook al zijn ze als eieren zo groot.
Geen commerciële toevoegingen graag, neem voor advertentiemogelijkheden contact op met meneer Wateetons.